Дон ва дон маҳсулотларини барча микроорганизмлардан тозалаш ёки улардаги микроб ва ҳашоратларни кўпайишини олдини олиш ишларига стерилизация дейилади. Стерилизация учун хлор, водород пероксид, йодофор ва йод аралашмалари, анионик ва нанионик актив моддалар, формалдегид, хлор аралашмалари, кислотали анионик ара- лашмалар ва фосфор кислота каби кимёвий дизенфиктантлар қўлла- нилади. Масалан, яшил салат ва янги кесилган сабзавотлар синтетик, орга- ник ва анорганик кислоталар ёрдамида, кран сувлари эса хлордиоксид ёрдамида стерилизация қилинади. Стерилизацияда қўлланилган бу дизенфектантлар ҳужайра цитоплазмасининг таркибини ўзгартириб, ҳужайра метаболизмини бузади. Ҳужайра метаболизмининг бузилиши турли касалликларга олиб келади.